35. ročník Finále Plzeň slavnostně zahájí česká premiéra historického velkofilmu Il Boemo s Vojtěchem Dykem v hlavní roli

Festival nabídne devět premiér či předpremiér.

Již za necelé tři týdny se do Plzně sjedou milovníci filmu, a především českého filmu, protože od 23. do 28. září 2022 zde proběhne již 35. ročník festivalu Finále Plzeň. Během šesti dnů na diváky čekají především největší trháky uplynulého roku či žhavé novinky z domácí tvorby, ale program je okořeněn i zajímavými projekty z Německa a Maďarska.

„Uplynulý rok byl, navzdory tomu, že ho ještě stále ovlivnila pandemie, velmi plodný a jsem rád, že návštěvníkům festivalu můžeme ukázat to nejlepší, co se v české kinematografii urodilo. A že bylo z čeho vybírat! České filmy dominovaly v domácí kino distribuci, mnohé tituly dokonce pokořily hranici, za kterou by se nemusely stydět ani v předpandemických časech. Také jsme byli svědky uvedení českých a koprodukčních filmů na prestižních světových festivalech v Berlíně, Locarně, Benátkách a dalších. A všechny tyto úspěšné snímky můžete vidět jako první diváci v ČR hned po jejich světové premiéře právě u nás, na Finále,“ uvedl programový ředitel Peter Badač.

Žhavých premiér či předpremiér je v nabídce devět, a to dramatická komedie A pak přišla láska… s Pavlou Tomicovou, psychologické koprodukční drama Běžná selhání, detektivní minisérii České televize Docent, drama o divokých časech privatizace Erhart, třídílná minisérie Král Šumavy, dokumentární portrét Olgy Sommerové Michael Kocáb – rocker vs. politik, druhý hraný celovečerní film Terezy Nvotové Světlonoc, česko-rakouský detektivní thriller Zločin na hranicích a psychologické drama Spolu.

Během prvního festivalového večera se přeneseme do slunné Itálie 18. století. Jako zahajovací film totiž organizátoři vybrali premiérovou projekci historického velkofilmu Il Boemo o významném českém skladateli Josefu Myslivečkovi s Vojtěchem Dykem v hlavní roli.

Z dalších projekcí, které nabídne Finále Plzeň jmenujme velkofilm Jan Žižka, životopisný snímek Arvéd, komedie Vyšehrad: Fylm, Tři tygři ve filmu: JACKPOT či Párty Hárder: Summer Massacre, pohádky Tajemství staré bambitky 2 a Zakletá jeskyně, dokument Planeta Praha, německé snímky Teentopie, Vysídlení a Země zaslíbená a mnoho dalšího.

Chybět nebude ani soutěžní klání v pěti sekcích. O tom, kdo si odnese Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný a animovaný film, nejlepší dokumentární film, nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii “seriálová tvorba”, nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii “film a minisérie” a nejlepší krátký studentský film, rozhodnou mezinárodní poroty složené výhradně ze zahraničních filmových profesionálů a studentské poroty ze Západočeské univerzity v Plzni.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací