Nejlepší i nejhorší české filmy 2018 promítané v našich kinech

Od pohádkových Čertovin po celovečerního Doktora Martina.
 
 
Filmový rok 2018 máme za sebou a je nutné podotknout, že českých filmů v kinech se vyrojilo jako hub po dešti. A tentokrát jsme začali pohádkově. Již 4. ledna 2018 do kin vtrhla pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny. Tento měsíc jsme se navíc smáli s komedií natočenou na motivy knihy Haliny Pawlowské Zoufalé ženy dělají zoufalé věci či po boku Prezidenta Blaníka. Zbytek roku nabídl nejen zdařilé projekty, jako byly například Příběhy smutných mužů, Hovory s TGM, King Skate či Planeta Česko a další, ale i „chuťovky“ jako Teambuilding, Jak se moří revizoři či Když draka bolí hlava. Chronologicky řazený seznam představuje české filmy, které jsme mohli roku 2018 zhlédnout v kinech.

Čertoviny

Žánr: Pohádka, Režie: Zdeněk Troška, Premiéra: 4. 1. 2018

Oficiální synopse: Hlavními hrdiny pohádky Čertoviny jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají. V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Více o filmu Čertoviny.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Žánr: Komedie, Režie: Filip Renč, Premiéra: 18. 1. 2018

Oficiální synopse: Není to vůbec jednoduché, možná proto, že ani Olga není jednoduchá. Má se svým milostným životem velké plány a má přebujelou fantazii. Městečko, kde se narodila, jí ale pro realizace milostných záměrů nestačí. A tak se přemístí do velkoměsta. Nejprve prodává v prodejně s dámským prádlem, kde obslouží přes tři tisíce žen, než se stane zázrak a přijde ON! Ten první a pravý! To si alespoň Olga myslí do okamžiku, než ho přistihne při nevěře. Olga studuje psychologii, a tak má svou situaci teoreticky zvládnutou. Praxe je ovšem jiná. Více o filmu Zoufalé ženy dělají zoufalé věci.

Dukátová skála

Žánr: Pohádka, Režie: Ján Novák, Premiéra: 25. 1. 2018

Oficiální synopse: Obec Lukov v krásných Hostýnských horách si žije svými běžnými radostmi i starostmi. Co se ale stane, když se skupinka dětí pustí do odhalování místní pověsti, kterou až do teď všichni považovali za pohádku? Více o filmu Dukátová skála.

Prezident Blaník

Žánr: Komedie, Režie: Marek Najbrt, Premiéra: 1. 2. 2018

Oficiální synopse: Celovečerní film Prezident Blaník vypráví příběh lobbisty Antonína Blaníka, který se rozhodne kandidovat na prezidenta České republiky. Hlavní hrdina Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Více o filmu Prezident Blaník.

Hmyz

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Jan Švankmajer, Premiéra: 19. 2. 2018

Oficiální synopse: Divadelní ochotníci na malém městě zkoušejí hru bratří Čapků „Ze života hmyzu“. Během zkoušky se prolnou jejich životy s osudy postav této divadelní hry. Hmyz je posledním celovečerním filmem světově uznávaného režiséra Jana Švankmajera. Více o filmu Hmyz.

Věčně tvá nevěrná

Žánr: Komedie/Romantický, Režie: Milan Cieslar, Premiéra: 22. 2. 2018

Oficiální synopse: Josef a Miluška jsou manželé snad celou věčnost. Josef svou ženu sice miluje, ale má také slabost pro krásné ženy. A tak se občas s některou spřátelí o něco víc. Miluška jako bývalá tělocvikářka svého manžela i jejich dospívající dceru neúnavně zahrnuje neutuchající péčí a terorem zdravého životního stylu. Více o filmu Věčně tvá nevěrná.

Tátova volha

Režie: Jiří Vejdělek, Premiéra v ČR: 8. 3. 2018

Oficiální synopse: Kostýmní výtvarnice Eva (Eliška Balzerová) nečekaně ovdověla. Ludvík se jí ani nestačil svěřit s tím, že kromě jejich dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová), má ještě stejně starého nemanželského syna. To alespoň naznačuje pečlivě ukrytá a náhodně objevená dětská kresba. Eva je rozhodnutá nečekané odhalení velkoryse ignorovat, ale Tereza, které se vlastní život sype pod rukama, se k přízraku nevlastního bratra upne. Společně s matkou se vydávají Ludvíkovým veteránem volha GAZ 21 po stopách jeho bývalých milenek (Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová) a přátel (Boleslav Polívka, Emília Vášáryová), aby o tajemství zjistily víc… Více o filmu Tátova volha.

Planeta Česko

Žánr: Dokument, Režie: Marián Polák, Premiéra: 22. 3. 2018

Oficiální synopse: Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi! Více o filmu Planeta Česko.

Nic jako dřív

Žánr: Dokument, Režie: Klára Tasovská, Lukáš Kokeš, Premiéra: 22. 3. 2018

Oficiální synopse: Teovi, Renatě, Aničce a Nikole je 19 let a žijí obyčejné životy teenagerů dospívajících v českém pohraničním maloměstě, kde všichni čtyři navštěvují stejnou školu. Film zachycuje své hrdiny v situacích, kdy středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Každý sám čelí důležité životní výzvě, na jejímž konci už nic nebude jako dřív. A nejde přitom jen o maturitu. Kdo z nich tváří v tvář nové zodpovědnosti obstojí, kdo z nich skutečně dospěje? Více o filmu Nic jako dřív.

Švéd v žigulíku

Žánr: Dokument, Režie: Petr Horký, Premiéra: 22. 3. 2018

Oficiální synopse: Automobilka Lada v Toljatti měla v sedmdesátých letech západnímu světu ukázat zázrak sovětské prosperity. Byla dokonalou utopií, o které se nikdo neodvážil pochybovat. O více jak čtyřicet let později prodělává miliardy rublů ročně a pomalu se rozpadá. A nikdo se jí neodváží dotknout. Švédský krizový manažer má v upadající továrně předvést zázrak kapitalistického obchodního modelu. Bo Inge Andersson, bývalý voják, který už jednu ruskou automobilku vzkřísil, přichází do Toljatti s malým týmem a velkým cílem. Stát se prvním cizincem, který společnost dovede k zisku. A nikdo se mu neodváží vzdorovat. Zatím. S prvními kroky k záchraně se odhaluje podstata světa kolem. Sovětský sen v nadživotní velikosti za sebou zanechal jen opuštěná letní střediska a provinční vojenské přehlídky. Velké plány pro obyvatele Toljatti nic neznamenají. Co udělají, až jim někdo začne obracet svět vzhůru nohama? Švéd v Žigulíku je příběh o velkých plánech a ještě větší absurditě.

Do větru

Žánr: Drama, Režie: Sofie Šustková, Premiéra: 5. 4. 2018

Oficiální synopse: Příběh tří mladých lidí odehrávající se během letní plavby kolem řeckých ostrovů. Nespoutaní sourozenci Matyáš (Matyáš Řezníček) a Natálie (Jenovéfa Boková) se plaví jako posádka plachetnice, na jejíž palubu přistoupí syn majitele lodi dokumentarista Honza (Vladimír Polívka). Postupné sbližování Natálie s Honzou naruší dokonalé soužití sourozenců a na povrch začínají vyplouvat skutečnosti, které ukáží jejich bezstarostnou jízdu v docela jiném světle. Neobvyklý milostný trojúhelník odehrávající se v atraktivním jachtařském prostředí přibližuje prostřednictvím hlavních hrdinů touhy a obavy současné mladé generace. Debutující režisérka Sofie Šustková natočila s mladým štábem svou generační výpověď na omezeném prostoru plachetnice v širém moři a na malebných ostrůvcích Severních Sporád. Více o filmu Do větru.

Batalives: Baťovské životy

Žánr: Dokument, Režie: Karolína Zalabáková, Petr Babinec, Premiéra: 5. 4. 2018

Oficiální synopse: Fenomén Baťovských měst, která svého času vznikala po celém světě podle svého zlínského vzoru, ožije v dokumentu „Batalives: Baťovské životy“. Film přinese současné příběhy z pěti takových měst na třech kontinentech a tvůrci slibují hravý přístup, nadhled a vtip. „I když se Batalives tváří jako seriózní dokument, je to ve skutečnosti poetický – a snad i vtipný – film o pěti příbězích z cihlových domků,“ přibližuje producent a kameraman filmu Lukáš Gargulák. Více o filmu Batalives: Baťovské životy.

Pepa

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Ján Novák, Premiéra: 12. 4. 2018

Oficiální synopse: Pepa (Michal Suchánek) je asi padesátiletý úředník žijící se svou rodinou v obyčejném okresním městě. Pepa je tak trochu podpantoflák, respektu se mu nedostává ani od jeho ženy (Petra Špalková), natož od dcery (Natálie Grossová). Pepa ví, že se musí něco změnit, a dokonce velmi dobře ví, co to „něco“ je. Jenže! Cesta k cíli bývá někdy hodně trnitá, a tak sledujeme sled více či méně marných a tragikomických pokusů Pepy, hrdiny outsidera, o to začít svůj život konečně žít. Podaří se mu najít odpovědi na otázky „Proč vlastně na světě je? Kdy začíná ten opravdový život? Po narození, po maturitě, prvním sexu, svatbě nebo dětech? Anebo až po smrti? Více o filmu Pepa.

Hastrman

Žánr: Romantický/Thriller, Režie: Ondřej Havelka, Premiéra: 19. 4. 2018

Oficiální synopse: Příběh jedné lásky, jedné vášně a jedné krajiny ve filmu Čestmíra Kopeckého a Ondřeje Havelky. Romantický thriller s Karlem Dobrým v hlavní roli hastrmana vznikl na motivy oceňovaného románu Miloše Urbana. Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Více o filmu Hastrman.

Dvě nevěsty a jedna svatba

Žánr: Komedie, Režie: Tomáš Svoboda, Premiéra: 26. 4. 2018

Oficiální synopse: Marie je typická městská singl. Pracuje sice jako úspěšná televizní moderátorka, ale ve vztazích má dar přitahovat samé blbce. Naopak její sestra Karolína už toho pravého našla a plánuje svatbu. A tak Marie přijíždí za rodinou na návštěvu do rodné vesničky. Doma potkává svou dávnou lásku Jiřího. Během pár okamžiků je jasné, že jejich stará láska časem nevyprchala. Ale celá věc má jeden háček. Právě Jiří je snoubencem její sestry. Více o filmu Dvě nevěsty a jedna svatba.

Na krátko

Žánr: Drama, Režie: Jakub Šmíd, Premiéra: 24. 5. 2018

Oficiální synopse: Na krátko je příběh o dětech, které předčasně dospívají, protože už tu nejsou celé rodiny, aby je chránily před tím, jaký svět skutečně je. A které svoji zkoušku z dospělosti musejí skládat předčasně. A o dospělých, kteří nevědí, jak jim pomoci. Jak by mohli, když nedokážou pomoct ani sobě. Více o filmu Na krátko.

Teambuilding

Žánr: Komedie, Režie: Ján Novák, Premiéra: 31. 5. 2018

Oficiální synopse: Je pátek dopoledne. Zaměstnanci banky z jednoho okresního města vyráží na tři dny do hor, na tolik moderní teambuilding. Cílem je utužení kolektivu, vypilování pracovních schopností a hlavně plusové body do osobního hodnocení ředitele, který se rozhodl nastartovat kariéru tím, že pokročí na ředitelství pobočky v krajském městě. K povýšení potřebuje pozitivní hodnocení ve všech oblastech, i pro něj do této doby naprosto opomíjeném segmentu jako jsou manažerské činnosti. Většina zaměstnanců vůbec netuší, co je čeká. Představují si školní výlet placený firmou, jenomže…

Pat a Mat znovu v akci

Žánr: Animovaný/Rodinný, Režie: Marek Beneš, Premiéra: 7. 6. 2018

Oficiální synopse: „A je to opět tady“ Pat a Mat, naši dva známí kutilové znovu v akci. Přestěhovali se do nových domů, kde na ně čekají nové kutilské výzvy a nové příhody. Pro Pat a Mata není nic problém, ať již se jedná o boj s rojem včel, opravu elektrické sekačky, ucpaný odpad, boj s krtkem nebo stavbu nové skalky. Více o filmu Pat a Mat znovu v akci.

Úsměvy smutných mužů

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Dan Svátek, Premiéra: 12. 7. 2018

Oficiální synopse: Úsměvy smutných mužů je celovečerní film podle stejnojmenného knižního bestselleru Josefa Formánka. Místy vtipný, místy smutný. Svou tragikomedii “o chlastu, vůli a vesmíru” vypráví úspěšný spisovatel, který k práci i k mluvení s jinými lidmi potřebuje nejdříve jen skleničku a později i celou láhev. V léčebně se pak Josef setkává s dalšími osudy těch, kteří jsou, či donedávna byli, v pití alkoholu opravdovými mistry. A vznikají tu přátelství a situace, jež v obyčejném životě ani nejsou možné. Více o filmu Úsměvy smutných mužů.

Chata na prodej

Žánr: Komedie/Drama, Režie: Tomáš Pavlíček, Premiéra: 26. 7. 2018

Oficiální synopse: Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… Více o filmu Chata na prodej.

Miss Hanoi

Žánr: Krimi/Drama, Režie: Zdeněk Viktora, Premiéra: 9. 8. 2018

Oficiální synopse: V malém příhraničním městě je silná vietnamská komunita. Ve městě byla před čtyřmi lety zavražděna vietnamská dívka HIEN, krátce poté, co vyhrála okresní soutěž krásy. Jejím vrahem byl nezletilý JAN POLANSKÝ. Vrah byl jako nezletilý umístěn do výchovného ústavu, odkud ho po dovršení plnoletosti právě pustili. Krátce poté je nalezen mrtvý. Více o filmu Miss Hanoi.

Jan Palach

Žánr: Drama, Režie: Robert Sedláček, Premiéra: 21. 8. 2018

Oficiální synopse: Jan Palach. Student, který se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa. Nekompromisní mladík, který přinesl krajní oběť v touze vyburcovat národ z okupační letargie. Jméno, které u nás zná každý. Film vypráví příběh posledních měsíců Palachova života, ukazuje cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“. Více o filmu Jan Palach.

Všechno bude

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Olmo Omerzu, Premiéra: 6. 9. 2018

Oficiální synopse: Road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě. Příběh dvou kluků, kterým ještě nebylo ani patnáct a kteří se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. Více o filmu Všechno bude.

Po čem muži touží

Žánr: Komedie, Režie: Rudolf Havlík, Premiéra: 20. 9. 2018

Oficiální synopse: Režisér úspěšné romantické komedie Pohádky pro Emu, Rudolf Havlík přichází s novou komedií s hvězdným hereckým obsazením Po čem muži touží. Scénář o věčném soupeření mužského a ženského světa napsal společně se spisovatelkou Radkou Třeštíkovou, která je jednou z nejprodávanějších domácích knižních autorek. Více o filmu Po čem muži touží.

 

King Skate

Žánr: Dokument, Režie: Šimon Šafránek, Premiéra: 20. 9. 2018

Oficiální synopse: Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu. Více o filmu King Skate.

Odborný dohled nad výkladem snu

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Pavel Göbl, Premiéra: 27. 9. 2018

Oficiální synopse: Český filmový underground přímo navazuje na Odborný dohled nad východem slunce. Tři staří kamarádi – Muzikant, Zloděj a Cirkusák, bývalí spoluvězni z bolševického kriminálu, spolu po ovdovění žijí v domě na česko-německém pomezí. Přivedla je sem potřeba vypořádat se s někým, kdo jim v minulosti ublížil. Jenže oním člověkem, bývalým estébákem, je současný hospodský, a tak pánové nemají kam chodit na točené pivo. Dokud Zloděj nezjistí, že kousek za hranicí na Polské straně je hospoda, kam se dá dojet autobusem. Jenže Cirkusák má nejprve obavy z polského piva, a pak mu nevoní, že hostinský má za ženu německou turkyni. Více o filmu Odborný dohled nad výkladem snu.

Domestik

Žánr: Psychologický/Thriller, Režie: Adam Sedlák, Premiéra: 27. 9. 2018

Oficiální synopse: Každá posedlost má vedlejší účinky. V minimalistické studii sledujeme rozpad těla, vztahu i mysli v působivém debutu Adama Sedláka. Roman (Jiří Konvalinka) je vrcholový cyklista, který se zotavuje ze zranění pomocí náročného cvičení a přísné životosprávy. Aby zlepšil svůj výkon, spí dokonce v kyslíkovém stanu, který si nechal postavit v ložnici. To ale těžce nese jeho žena Šarlota (Tereza Hofová), která už dlouho touží po dítěti. S každou další nocí v kyslíkovém stanu se jejich vztah proměňuje. Podaří se jim v tomto klaustrofobním prostředí ještě znovu nadechnout? Více o filmu Domestik.

 

Toman

Žánr: Historický/Drama, Režie: Ondřej Trojan, Premiéra: 4. 10. 2018

Oficiální synopse: Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho. Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Více o filmu Toman.

Mars

Žánr: Drama/Komedie, Režie: Benjamin Tuček, Premiéra: 18. 10. 2018

Oficiální synopse: Mars. Absurdní film o láskách, svatbě a odpadcích, které sbíráme celý život na Zemi a nakonec je odneseme i na jinou planetu. Více o filmu Mars.

Hovory s TGM

Žánr: Drama/Historický, Režie: Jakub Červenka, Premiéra: 18. 10. 2018

Oficiální synopse: Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba jako T. G. Masaryk excelují v příběhu jednoho z nejslavnějších rozhovorů naší historie. Filmové „Hovory s TGM“ přinášejí na plátna kin nečekané napětí, emoce a střet dvou významných mužů. Více o filmu Hovory s TGM.

Jak se moří revizoři

Žánr: Komedie, Režie: Eva Toulová, Premiéra: 18. 10. 2018

Oficiální synopse: Seznamte se a uvidíte, jak se její členové nebezpečně podobají Vám či Vašemu okolí. Syn Marko spěje k tomu být úspěšným zločincem. Naneštěstí je jeho první obětí přepadení vlastní matka, což mu značně přitíží ve vysněné kariéře kriminálníka. Dcera Karin je sebevědomá a své půvaby využívá jen, co to jde. Veškerý čas věnuje „chození“ s více chlapci naráz a posouváním hranic, co všechno muži vydrží. Matka Anna zase ujíždí na slevových portálech, výhodných nákupních akcích a soutěžích. A otec? Ten je tím nejobyčejnějším z obyčejných – dopravním revizorem, a i přesto mu život shodou náhod umožní zažít pár minut slávy. Více o filmu Jak se moří revizoři.

Zlatý podraz

Žánr: Drama/Romantický, Režie: Radim Špaček, Premiéra: 25. 10. 2018

Oficiální synopse: Příběh o lásce, přátelství a naději. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženěvě. Michell je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. Více o filmu Zlatý podraz.

Když draka bolí hlava

Žánr: Pohádka, Režie: Dušan Rapoš, Premiéra: 25. 10. 2018

Oficiální synopse: Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů. Zajímá Vás, kdy draci tančí hip hop, jak se slaví vánoce v dračí jeskyni, jakou kouzelnou moc má sto let nemytý dračí zub a hlavně proč draka bolí hlava?

Kibera: Příběh slumu

Žánr: Dokument, Režie: Martin Páv, Premiéra: 1. 11. 2018

Oficiální synopse: Kibera: Příběh slumu vypráví o lidech z největšího afrického slumu, kteří se navzdory drsným podmínkám rozhodli proměnit nelítostné prostředí v lepší místo pro život. Podaří se jim ustát napětí a násilí spojené s prezidentskými volbami? Více o filmu Kibera: Příběh slumu.

Ten, kdo tě miloval

Žánr: Komedie/Krimi, Režie: Jan Pachl, Premiéra: 8. 11. 2018

Oficiální synopse: Komediálně laděná rodinná detektivka s předvánoční atmosférou ze známého lázeňského města, z Karlových Varů. Hlavním vypravěčem příběhu by sice správně měl být kpt. Kalina (Pavel Řezníček) – neúplatný policista, milující manžel, skvělý otec a báječný syn v jedné osobě, kdyby se ovšem i ironií osudu hned na začátku filmu nepřesunul při nehodě do metafyzické podoby. Takto jsou jeho možnosti zasahovat do děje jen velmi omezené. Proto se jako duch musí spokojit s tím, že vyšetřování podivných okolností posledního případu přeberou jeho dvě děti a žena Vanda (Soňa Norisová). Stanou se amatérskými detektivy. Naštěstí mají ve svém kriminalistickém týmu také babičku a tchýni v jedné osobě (Eva Holubová) a jednoho životně nepraktického praktického lékaře (Hynek Čermák). Více o filmu Ten, kdo tě miloval.

Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka

Žánr: Dokument, Režie: David Jařab, Premiéra: 8. 11. 2018

Oficiální synopse: Dokumentární film s hranými prvky věnoval režisér a scenárista David Jařab jedné z nejvýznamnějších postav českého surrealismu, Vratislavu Effenbergerovi. Více o filmu Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka.

Pat a Mat: Zimní radovánky

Žánr: Animovaný/Rodinný, Režie: Marek Beneš, Premiéra: 22. 11. 2018

Oficiální synopse: Blíží se zima a naši známí kutilové to nemohou nechat jen tak. Navíc když je „zaskočí“ sněhová nadílka, která se jim snesla na zahradu. Jaký nový stroj na sníh naši dva kutilové vymyslí? Po dovádění na sněhu přijde vhod horká sauna, tak proč by si ji rovnou nepostavili. Jak si poradí s vánoční výzdobou a jaké dárky si kutilové nadělí pod vánočním stromečkem? A co teprve až si vyrobí Betlém a oslaví Silvestra. Více o filmu Pat a Mat: Zimní radovánky.

V Mosulu

Žánr: Dokument, Režie: Jana Andert, Premiéra: 22. 11. 2018

Oficiální synopse: Blízkovýchodní reportérka a dokumentaristka Jana Andert se na podzim roku 2017 vydala do Mosulu okupovaného bojovníky Islámského státu. Na vlastní pěst, bez podpory zahraničních médií, pro které obvykle pracuje. S elitní jednotkou irácké armády Golden Division osm měsíců riskovala život v prvních liniích bitvy. Za tu dobu uvykla střelbě a výbuchům raket, zažila exploze sebevražedných atentátníků i aut napěchovaných výbušninami a byla po boku rodinám truchlícím za své zemřelé, ať už to byli muži, ženy, či děti. Šoková terapie reportáží z válečné fronty. Nebojácné svědectví o městu v ruinách, které jedna z největších katastrof dnešní doby obrala o duši.

Čertí brko

Žánr: Pohádka, Režie: Marek Najbrt, Premiéra: 29. 11. 2018

Oficiální synopse: Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Více o filmu Čertí brko.

Mimi & Líza: Záhada vánočního světla

Žánr: Animovaný/Rodinný, Režie: Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová, Premiéra: 6. 12. 2018

Oficiální synopse: Mimi a Líza jsou nevšední kamarádky. Jedna má oči stále zavřené a druhá je má otevřené dokořán. Ale obě se však umí dívat a společně vidět. Protože svět se dá vidět i rukama i ušima, jen to zkusit… Pásmo krátkých animovaných filmů pro malé děti a jejich rodiče o neobyčejném přátelství dvou malých holčiček.

Doktor Martin: Záhada v Beskydech

Žánr: Krimi/Komedie, Režie: Petr Zahrádka, Premiéra: 6. 12. 2018

Oficiální synopse: Příběhy populárního doktora Martina s tváří Miroslava Donutila vyvrcholí úplně novým a tím největším případem jeho kariéry v celovečerním filmu v kinech. Svérázný doktor Martin bude řešit dosud nepoznané záhady osobního života i jednu detektivní otázku. Musí totiž zvládnout postarat se jeden den sám o své malé dítě, vyžehlit svá tradiční nedorozumění s partnerkou Lídou a současně s tím vším musí přijít na kloub záhadě, jejíž stopy vedou hluboko do minulosti až do doby první republiky. O dávném tajemství beskydských lesů dnes už ví jen málokdo a na povrch se dostane teprve nálezem podivuhodně malé kostry. To samo o sobě vnese do městečka v horách rozruch. Ještě větší pozdvižení ale vyvolá skutečnost, že do řešení se vrhnul strážmistr Topinka a doktor Martin. Více o filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací